Löysin koneelta kuvia, joita postailin pääsiäisen aikaan facebookkiin. Nimittäin, kokeilin pitkään mielessä pyörinyttä ajatusta tehdä itse croissantteja. Ne kun ovat ehdottomasti parasta herkkua mitä tiedän - ja siksi kai olen muuttunut ajan myötä myös vähän ronkeliksi niiden suhteen.
Onneksi ryhdyin leikkiin (tai selvittämään pelisääntöjä) kerrankin ajoissa, koska eipä tämä mikään lyhyt projekti ollutkaan. Kuitenkin lopputulos oli mielestäni kaiken vaivan arvoista ja loppujen lopuksi projekti oli myös ihan helppo. Huomasin tosin, etten varmaan ottanut yhtään kuvaa valmiista tuotoksesta (todistanee faktan, että suurin osa croissanteista katosi vatsoihimme saman tien..).
Ohjeen otin summamutikassa Weekend Bakeryn sivuilta ja hyvä se olikin. Tässä oma suomennokseni:
Ranskalaiset croissantit
500 g venhäjauhoja
140 g vettä
140 g punaista maitoa
55 g sokeria
40 g voita
11 g kuivahiivaa
12 g suolaa
Lisäksi: 280 g voita ja yksi muna (sekä tilkka vettä)
Päivä 1:
Sekoita kaikki taikina-aineet keskenään ja vaivaa taikinaa noin 3 minuuttia (ei kuitenkaan liian sitkoiseksi, koska se vaikeuttaa kaulintaa myöhemmin). Muotoile taikinasta pyöreä kiekko (ennemmin kuin pallo) ja laita se lautaselle. Peitä muovilla ja laita jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.
Päivä 2:
Leikkaa 280 g voita noin 1,25cm paksuiksi tikuiksi ja muodota niistä leivinpaperin päälle 15 X 15 cm kokoinen neliö. Laita toinen leivinpaperi päälle ja kaulitse neliö 19 X 19 cm kokoiseksi. Leikkaa reunat siisteiksi ja kaulitse vielä niin, että voineliö on kooltaan 17 X 17 cm. Laita jääkaappiin, mikäli voi on pehmeää. Kannattaa myös kaulitessa huomioida, että mitä tasaisempi levysi on paksuudeltaan, sitä helpompi ja onnistuneempi lopputulos on.
Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se 26 X 26 cm kokoiseksi tasaisen paksuksi neliöksi. Laita voineliö taikinaneliön sisään ns. vinosti, jotta voit taitella taikinan voin ympärille kirjekuoreksi (kts. 5.kuva). Paina kirjekuoren kulmat keskelle varovasti kiinni.
Tämän jälkeen aloita taikinan kaulitseminen keskeltä. Tavoitteena on saada taikinasta 20 X 60 cm kokoinen. Taita taikina kolmeen osaan (siis ns. clutsimaisesti..) ja peitä kelmulla. Anna seistä jääkaapissa n.30 minuuttia. Toista sama vielä kaksi kertaa, jolloin taikinassasi on 27 kerrosta. Käännä taikinaa myös aina 90 astetta, ennen kun aloitat uuden kaulitsemisen.
Päivä 3:
Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se kevyesti jauhotetulla pöydällä (toivottavasti käytit kevyesti jauhoa myös eilen..) 20 X 110 cm kokoiseksi. Jos taikina tuntuu sulavan liikaa kaulitsemisen aikana, sen voi nostaa takaisin jääkaappiin 10-20 minuutiksi. Kun olet saanut taikinan kaulittua, nosta sitä hieman, jotta se kutistuu muutaman sentin. Näin se ei kutistu kun leikkaat sitä.
Leikkaa taikina kolmioiksi. Weekend Bakeryn sivuilla kerrotaan tarkat mitat croissanttejen kokoon, mutta itse leikkelin silmämääräisesti. Käytin myös veistä, koska emme omista pizzaleikkuria, mutta se olisi varmasti ollut helpompi vehje. Kun olet leikannut kolmiot, venytä niitä kädelläsi n.25 cm pitkäksi ja sen jälkeen rullaa kolmiot sarviksi. Rullatessa saa hieman painaa, jotta kerrokset tarttuvat toisiinsa, mutta ei tietenkään niin paljon, että croissantit muussautuvat.
Lado croissantit leivinpaperille uunipellin päälle ja voitele ne kananmunalla, johon olet sekoittanut joukkoon hieman vettä. Anna croissanttejen kohota n.24 asteisessa uunissa/paikassa (oman uunimme lämpötilat alkavat vasta 30 asteesta, joten tein kohottamisen ihan vaan pöydällä). Kohota 2 tuntia. Kohonneista croissanteista olisi tarpeen voida nähdä kerrokset (viimeinen kuva).
Juuri ennen paistamista, croissantit voidellaan uudestaan kevyesti munan ja veden yhdistelmällä. Paistoaika riippuu toki uunistasi. Esilämmitä kiertoilmauuni 200 asteeseen ja tavallinen uuni 220 asteeseen. Laske lämpöä kiertoilmauunissa 195 asteeseen ja paista 6 minuuttia. Sen jälkeen laske lämpöä 165 asteeseen ja paista vielä 9 minuuttia. Paisto-ohjetta on tosin vaikea antaa. Itsekään en tainnut paistaa ihan tuota yhdeksää minuuttia enää, koska croissantit tuntuivat tummuvan liikaa.
Anna croissanttejen levätä hetki pellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään. Parhaiten croissantit maistuvat lämpiminä ja tuoreina, mutta jos kaikki eivät mene samana hetkenä, kannattaa loput pakastaa. Pakastetut croissantit laitetaan jäisinä 180 asteeseen lämmitettyyn uuniin ja paistetaan noin 8 minuuttia. Kokeilimme myös tätä ja hyvä oli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jotain sanottavaa? No, sano vaan!