maanantai 8. syyskuuta 2014

Pala piirakkaa



Ihana ja hirvittävän rakas ystäväni tuli iltateelle. Jääkaapissa oli karviaisia, joiden tiesin olevan ystäväni lempiherkkua. Jääkaapissa oli myös kesäkurpitsaa (parhaimmillaan sitä oli jääkaapissa noin viisi kiloa!) ja kesäkurpitsa on taas yksi omista suosikeistani. Näin syntyi siis kaksi varsin maukkaaksi todettua piirakkaa, tosin molempia pitää tehdä uusiksi jo siksi, että pientä hienosäätöä kyllä kaipasivat rakenteen osalta.

Kesäkurpitsa-fetapiirakka

pohja:
100g voita
1 muna
220g vehnäjauhoja
suolaa
1dl juustoraastetta

täyte:
1 jumalaton kesäkurpitsa tai puolitoista normaalia 
sipulia (laitoin 4 kesäsipulia, jotka olivat suht pieniä)
valkosipulia (laitoin 3 aika pientä kynttä)
2 dl ruokakermaa
2 munaa
125g smetanaa
n.100g fetaa
tuoretta oreganoa
mustapippuria
suolaa

Sekoita kaikki pohja-aineet keskenään ja painele vuokaan. Raasta kesäkurpitsa (voi itkettää siivilässä jos haluaa) ja pilko sipuli sekä valkosipuli. Kuullota kaikki pannulla öljyssä. Jos et ole itkettänyt kesäkurpitsaa, anna muhia niin pitkään, että nestettä haihtuu runsaasti. 
Sekoita loput aineista sekaisin (murusta feta). Kun kesäkurpitsa-sipulihässäkkä on vähän jäähtynyt, sekoita se muiden aineiden joukkoon (tätä en tehnyt - oletin että olisivat menneet sekaisin...eivät menneet vaan olivat kerroksittain). Kaada pohjan päälle.
Paista 200 asteessa noin 30 min.

Karviais-marenkipiirakka

pohja:
150g voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita

täyte:
karviaisia+
sokeria (itse käytin hillosokeria)+
perunajauhoja (ensi kerralla käytän Maizenaa)
=sen verran että vuoka melkein täyttyy (sopiva suhde on 1dl marjoja, 0,33dl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja)

marenki:
sopiva määrä marenkia suhteessa 1 valkuainen:50g sokeria (tein nyt kahden valkuaisen marengin, mutta seuraavalla kerralla laitan marenkia vähän enemmän)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Lisää kuivat aineet. Painele taikina vuokaan. Sekoita täyteaineet ja täytä vuoka melkein täyteen. Paista 175 asteessa noin 30 min. Tee marenkivaahto valmiiksi ja pursota tai sivele piirakan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Kauniit värit karviaspiirakassa kyllä on, vaikka leikkaamisen jälkeen se näyttikin teurastetulta

PS. Kiitos rakas ystävä kauniista liljasta..parempi onni ollut sen kanssa kuin sen hortensian..ts. ilahduttaa edelleen!

1 kommentti:

Jotain sanottavaa? No, sano vaan!